воскресенье, 21 мая 2017 г.

Бібліотечне заняття „Мова – життя основа”
                                               5 клас
Мета: Знайомити з історією виникнення української мови. Сприяти збагаченню словникового запасу учнів, викликати бажання вивчати рідну мову, розвивати творчі здібності дітей, спостережливість. Виховувати любов і повагу до рідної мови, її історії. Формувати навички користування словниками, довідниками, бережне ставлення до книги.
                                        Хід заняття:
І.Вступне слово бібліотекаря: Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури. В Київській Русі навчатися читати й писати почали значно раніше, ніж зявилась перша книга потрібна для цього. Перша книга для навчання грамоті називалась Буквар.
 Азбука (  назва слов’янських букв аз, буки)  має два взаємозв’язаних значення:
1. Система розташованих графічних знаків – букв за алфавітом ( назва   грецьких букв альфа, бета [інша вимова віта]  з їх повною назвою.
2. Початковий навчальний посібник з навчання грамоти. Тут назва  "азбука" вказувє на сам прийом навчання– заучування букв в азбучном порядку.
Алфавіт – сукупність букв, якими користуються при письмі на тій чи  іншій мові.
Спочатку під азбукою розуміли алфавіт, пристосований для навчання  грамоті. Давні слов’янські азбуки у вигляді написів, нанесених на стінах споруд, що відносяться до IX ст. Наприклад, азбука, записан а  глаголицею, на стіні Круглої церкви в м. Преслав (Болгарія), и кирилічна  азбука XI ст. на стіні церкви Св. Софії в Києві.   
ІІ. Показ презентації „Алфавіт”
ІІІ. Мовна розминка:
v Від назви яких букв стає жарко і гаряче?  (пе-че)
v У якому вигуку є сто однакових букв?      (сто-п)
v Чого багато має болото, менше щзеро, ще менше море, і зовсім нічого не має річка?                                                  (літеру О)
v Що треба зробити, щоб майка злетіла?       (замінити літеру М на Ч)
v Який молочний продукт можна перетворити на злак, прочитавши його справа наліво?                                                (сир - рис)
ІV. Підсумки і нагорода переможців.



Комментариев нет:

Отправить комментарий