воскресенье, 21 мая 2017 г.

Бібліотечне заняття в 5 класі
Тема: Подорож до бібліотеки           
Мета: Популяризувати бібліотеку, читання, формувати в учнів бажання   вивчати бібліотечно-бібліографічну справу, виховувати поважне ставлення до книги.
                                                                       «Любіть книгу усією душею!
                                                                       Вона не тільки ваш кращий друг,
                                                                       А й до кінця вірний супутник»
                                                                                                                 М.  Шолохов
Хід заняття:
1.     Вступне слово бібліотекаря.
2.     Інформація голови ради клубу «Друзі бібліотеки» Дудки Артема.
3.     Показ презентації «Наша бібліотека» та відеоролика «Наша бібліотека».
4.     Підсумки заняття. Вікторина «По бібліотечних закутках».
1. Вступне слово бібліотекаря: Перші книгосховища, про які маємо достовірні свідчення - це бібліотеки глиняних плиток з клинописом Ассирії, Вавилонії, Урарту. В бібліотеці Ашшурбанапалабулу не менше 20 тис. глиняних плиток. В бібліотеці працювали астрономи й астрологи, граматики й математики, будівельники й лікарі, юристи, письменники і жерці. 
Афінська бібліотека
VІ ст. до н.е. складались з книг, що були написані на дощечках, шкірі і папірусі, в ІІІ ст. д.н.е. виникла Пергамська бібліотека та її суперниця Олександрійська бібліотека єгипетських царів-бібліофілів.    В ній нараховувалось не менше 200 тис. сувоїв. 
В стародавній Греції і Римі були і особисті зібрання книг: Еврипіда і Демосфена, Платона і Аристотеля. Цицерон мав бібліотеку в Римі і на приміській віллі. Першу публічну бібліотеку заснував в Римі в 39 р. д.н.е. друг Вергілія і Горація - Гай Азіній Поліон.
        У Київській Русі першу бібліотеку зібрав Ярослав Мудрий. Вона була заснована в 1037 році при Софійському соборі. У ній зберігались церковні твори і література з світової історії, географії, астрономії, філософії. Крім державних актів, у ній були історичні твори візантійських авторів, давньогрецьких філософів і істориків: Арістотеля, Геродота, Плутарха.
        У кінці ХІ століття головним культурним центром Київської держави став Печерський монастир. Тут близько 1113 року літописець Нестор написав "Повість временних літ". При монастирі була велика бібліотека. Про неї очевидець ХVІІ ст., Павло Алепський, писав: "Тут прекрасне книгосховище, де є надзвичайно дорогі книги..., ми бачили старі грамоти за 500 років на пергаменті..."
На жаль, книгозбірня майже повністю згоріла під час пожежі в монастирі 1718 року.  
       Сьогодні в Україні найбільшою є Київська центральна наукова бібліотека академії наук, відкрита 1919 року.  У 1977 році її фонд становив 8 млн. одиниць літератури.  Львівська бібліотека ім. В. Стефаника має 6 млн. примірників,  Харківська - ім. В.Г. Короленка - 5 млн. примірників
        Найстаріша книгозбірня України – Наукова бібліотека Львівського національного  університету імені Івана Франка, яка в 2008 відзначила своє 400-річчя.
        Наша шкільна бібліотека в порівнянні з державними дуже маленька, але вона є і має свою історію.
2.   Розповідь голови ради бібліотечного клубу «Друзі бібліотеки» Дудки Артема  про  шкільну бібліотеку. 
         Бібліотека почала свою роботу з дня народження школи -  з 1962 року. Розташована на другому поверсі, має невеличке книгосховище і куточок для читання на 6 місць. Бібліотекар Стрикало Валентина Максимівна.
3.   Показ презентації та відеоролика «Наша бібліотека».
4.   Підсумки заняття. Вікторина " Бібліотечними закутками".




                                                                                  

Комментариев нет:

Отправить комментарий