воскресенье, 21 мая 2017 г.

Бесіда «Як берегти книгу»
(1-2 класи)
Бібліотекар: Діти! Сьогодні ми поговоримо про наших найкращих друзів – про книги.                                                                                                                    Книги – наші помічники у праці, навчанні. З книг ви дізнаєтесь про нашу прекрасну Україну, про космос, про навколишнє оточення і багато-багато корисного й цікавого.                                                                                     Книга, за якою ви навчаєтесь – підручник. Щоб новий, красивий підручник потрапив вам до рук, йому треба пройти довгий і важкий шлях. Багато людей різних професій беруть участь у його створенні. Потрібно підручник написати, намалювати ілюстрації, перевірити, чи нема в ньому помилок, надрукувати його.                                                                                                        А скільки праці потрібно для виготовлення паперу! Від ялинки, що росте в лісі, до паперу складний шлях. Як бачите, в книгу вкладається праця, розум і талант багатьох людей, що обходиться державі дуже дорого.       Підручниками ви користуєтесь безкоштовно,  і вдячністю людям, що працювали над ними, буде гарне їх збереження. Свої підручники ви передасте в наступному році молодшим товаришам, які прийдуть до школи. Цими підручниками учні повинні користуватися 5 років. Для того, щоб підручник був чистим, щоб після вас ним могли користуватися інші учні, потрібно запам’ятати правила:
-         книжку потрібно читати сидячи за столом;
-         брати книжку завжди чистими руками;
-         перегортати сторінки за верхній куточок;
-         не слинити пальців;
-         не можна загинати сторінки;
-         не можна закладати в них ручки, олівці та інші предмети. Від цього сторінки відриваються, мнуться;
-         для того, щоб швидко знайти потрібну вам сторінку, користуйтесь закладками;
-         не слід читати книгу під час їжі, вона брудниться;
-         не можна робити в книзі написів, малювати, підкреслювати слова;
-         не перегинати книгу при читанні – від цього випадають сторінки.
Якщо ви  будете дотримуватись  цих правил, ваші підручники завжди будуть мати гарний вигляд і зможуть довго служити іншим.
На жаль, ще не всі діти вміють берегти книги. Ось подивіться на цю книжку. (показати). Одна зовсім нова, хоча нею вже користувалися, а друга  - має вигляд старої книги. Це тому,  що діти поводились з нею неохайно, не ремонтували її вчасно, не виконували правила користування книгою. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий